Türkiye’de tescil ettirdiğiniz marka sadece Türkiye sınırları içinde yasal olarak korumaya alınır.
Türkiye’de tescil ettirdiğiniz marka sadece Türkiye sınırları içinde yasal olarak korumaya alınır. Yurt dışında faaliyet gösteren veya gösterecek girişimciler markalarını hedef ülkelerinde de tescil ettirmek zorundadırlar.
Peki yurt dışında marka tescil süreci nasıl işlemektedir?
Küreselleşmenin getirdiği konulardan biri de fikri mülkiyet haklarında ülkelerin işbirliği anlaşmalarına gitmelerinin zorunlu hale gelmesidir. Girişimciler veya sanatçılar kendi ürettikleri ürünleri, markaları, eserleri diğer ülkelerde de koruma yoluna gitmeye başlamak zorunda kalmışlardır. Özellikle 90’larda Türkiye maalesef dünyada fikri mülkiyet haklarının en çok ihlal edildiği ülkelerden biriydi. Ancak gelişen dünya ile hem ülkemizde hem de dünyada olumlu adımlar atılmıştır. Bu adımlardan en önemlisi de marka koruma işlemlerini dünyada tek bir elden yürütme kolaylığıdır. Bu amaçla 1967 yılında Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) kurulmuş ve gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde marka tescili için tek bir elden başvuru yapma ve takip etme kolaylığı getirilerek fikri hakların korunmasında önemli adımlar atılmıştır.
Yurt dışı marka tescil başvurusu için öncelikle Türkiye’de tescilli veya tescil başvurusunda bulunulmuş bir markanızın olması gerekmektedir. Tabi bu WIPO vasıtasıyla tek bir elden yapılan başvurular için geçerlidir. Faaliyet göstermek istediğiniz ülkelerde ilgili kurumlara bireysel başvuru yapabilirsiniz. Ancak WIPO aracılığıyla Türkiye’den tek bir başvuru ile istediğiniz ülkelerin hepsine birden başvuru yapmış olursunuz.
Başvuru sürecinde her bir ülkenin maliyetleri WIPO hesabına, merkezi Cenevre’de olduğu için İsviçre Frankı olarak yatırılır. Başvuru işlemini alan WIPO yetkilileri başvuruda belirtilen her bir ülkeye başvuruyu bildirir. Her ülke kendi veri bankasında yaptığı araştırmalar ile markanın o ülkede tescil edilip edilemeyeceğine dair raporları WIPO’ya gönderirler. WIPO yetkilileri konu ile ilgili yazışmaları Türkiye’deki başvuru sahibine veya vekiline bildirir. Markanın tescili ile ilgili bir sorun yoksa marka ilgili ülkede yayına çıkar ve itiraz gelmediği müddetçe marka, o ülkede tescil edilmiş olur. Markanın ilgili ülkelerde daha önce tescil edilip edilmediğine dair ön araştırma raporunu bizler müşterilerimize sunuyoruz ancak bu rapor markanın ilgili ülkede tescili garantisi anlamına gelmemektedir.
Yurt dışında tescili yapılan markalar o ülkede koruma altına alınır ve tıpkı Türkiye’deki gibi süresi gelince yenilenmesi gerekmektedir.
Bu yazı Medium'da yayınlanmıştır