En çok karşılaştığımız sorulardan biri de “patent almak istiyorum ne yapmalıyım?” Aslında kastedilen şeyin patent almak olmadığını tahmin ediyor, kısa bir açıklama ile ilgili kişiyi bilgilendiriyoruz.
En çok karşılaştığımız sorulardan biri de “patent almak istiyorum ne yapmalıyım?” Aslında kastedilen şeyin patent almak olmadığını tahmin ediyor, kısa bir açıklama ile ilgili kişiyi bilgilendiriyoruz.
Marka tescili ve patent almak iki farklı işlemdir ve genellikle patent almak ile kastedilen şey marka tescili işlemidir.
Marka tescili, bir şahsın veya işletmenin ürettiği ve / veya sattığı ürünler için veyahut sundukları hizmetler için kullandığı sözcük, harf, rakam, şekil, renk gibi her tür işaretin, yasalar çerçevesinde ilgili işletmenin veya şahsın üstüne kaydedilmesi işlemidir. Bu şekilde o marka, sicilde sadece sahipleri adına görünür ve tıpkı gayrimenkul gibi o markanın sahibine, yasal olarak markayı kullanma hakkı tanınmış olur. Başka bir değişle markasını tescil ettirmiş kişiler ve işletmeler markanın yasalar önündeki sahipleri olurlar.
Paten almak veya diğer bir ifade ile patent tescili ise teknoloji alanında ki buluşlara verilen bir sahiplik hakkıdır. Patent almak için önemli olan üretilen bir ürünün olması değil bir buluşun olmasıdır. Bir buluşa patent tescili yapılabilmesi için buluşun yeni olması ve sanayiye uygulanabilir kriterlerini içermesi gerekmektedir. Bir buluş, tekniğin bilinen durumuna dahil değilse “yeni” olarak kabul edilir. Tarım dahil sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir ve kullanılabilir nitelikte olması durumunda ise “sanayiye uygulanabilir” olduğu kabul edilir.
Kısaca patent tescili için ortada bir buluş olmalıdır, marka tescili için ortada üretilen veya satılan bir ürün ya da sunulan bir hizmet olmalıdır. Marka tescili yaptırdıktan sonra üretim ve satış yapmayan kişiler ne olacak sorusu ise başka bir yazımızın konusu olsun.
Marka tescili ve patent tescilinin yanında yine aynı kanunda “Tasarım Tescil” hakkı da düzenlenmiştir. Tasarım, ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünümüdür. Tasarım tescili ise tasarımın, tasarımcının veya tasarımcının çalıştığı şirketin üzerine tıpkı marka ve patent hakkı gibi kaydedilmesidir. Bu şekilde tasarım, üstüne kaydedilmiş kişiden izin alınmadan hiçbir üründe kullanılamaz. Tasarımcının çalıştığı şirket üzerine tasarım kaydedilse dahi kayıt işlemi sırasında tasarımcının kim olduğunu belirtmek zorunluluktur.
Bu yazı Medium'da yayınlanmıştır.