En sık karşılaştığımız sorulardan biri e-ticaret uygulamalarındaki sanal mağaza adlarının tescilinin marka tescili kapsamında olup olmadığıdır.
En sık karşılaştığımız sorulardan biri e-ticaret uygulamalarındaki sanal mağaza adlarının tescilinin marka tescili kapsamında olup olmadığıdır. Şunu açıklığa kavuşturmak gerekir ki marka, sadece üretim yapan kişilerin ortaya çıkardıkları ürünlere aldıkları bir isimden ibaret değildir. Hizmet sektöründe de marka yaratılabileceği gibi mağazacılık sektöründe de bir marka yaratılabilir ve bu mağazanın fiziki olarak var olmasına gerek yoktur. Yani Trendyol, Hepsi Burada, Pazarama gibi e-ticaret sitelerinde açılan bir mağazanın adını marka tescili yaptırabilir ve hem bütün e-ticaret sitelerinde hem de fiziki olarak aynı adla bir mağaza açılmasını engelleyebilirsiniz.
Çokça sorulan diğer bir soru ise mağazada satılan ürünlerin marka tesciline nasıl uygulandığıdır. Öncelikle marka tescilinde yasal olarak 45 adet faaliyet alanı belirlenmiştir. Bunlardan ilk 34 sınıf üretim faaliyetinde bulunanlara ait sınıflardır. Son 11 sınıf ise hizmet sektörüne ait sınıflardır. Mağazacılık sınıfı 35. Sınıfın kapsamına girmektedir ve bu sınıfın bir özelliği perakende satış yapan şirketlere ve kişilere perakende satış yaptıkları ürünleri tek tek belirtme imkanı tanınmasıdır. Örneğin perakende satışı yapılan ürün çanta ise 35. Sınıfta çanta satışının yapıldığı eklenir, perakende satışı yapılan ürün araba lastiği ise bu sefer araba lastiği satışı yapıldığı belirtilir. Mesela “Siyah Kutu” ismiyle çanta satan bir mağaza açtığınızda, “Siyah Kutu” ismiyle araba lastiği satan bir galeri açılmasını engelleyemezsiniz. 35. Sınıf da perakende satışını yaptığınız neyi belirtiyorsanız markanız sadece belirttiğiniz ürünlerin satışı için koruma altına alınır. Fiziki olarak bir yerde mağaza açan kişiler bu durumu çok önemsemeseler de e-ticaret sitelerinde satış yapılacak ürünlerin bir sınırlaması olmadığından mağaza adı tescilinde 35. Sınıf içeriğine sadece satışı yapılacak ürünler değil tüm ürünlerin satışını eklemeyi tercih edenler olabilmektedir.
Yine çokça sorulan diğer bir soru ise hem üretim yapıp hem perakende satış yapan firmalarla ilgilidir. Ürettiğiniz bir malın satışını kendi mağazanızda satıyorsanız markanızı hem üretim sınıfında hem de perakende satış sınıfında tescil ettirmelisiniz. Örneğin şal üreten bir firmaysanız ve “kehribar” markası adı ile bu şalları perakende olarak satıyorsanız hem şalları içeren 25. Sınıfta hem de perakende satışı içeren 35. Sınıfta marka tescilinizi yaptırmalısınız. Bu durumda şalları fiilen kendiniz üretip üretmediğinize bakılmaz, bir tekstil firmasına fason ürettirmeniz de sizi üretici yapmaktadır. Bu durum e-ticaret sitelerinde açacağınız mağazalar için de geçerli bir kuraldır. Bu yüzden üretim firmaları perakende satış yapmasalar dahi ürettikleri ürünün markası ile bir mağazanın açılmasını engellemek için üretimin yanı sıra perakende satış sınıfı 35. Sınıfta da tescil ettirmelerinde fayda vardır.
Bu yazı Medium'da yayınlanmıştır.