Ana Sayfa

Hizmetlerimiz

Yurt Dışı Marka Tescili

Yurt Dışı Marka Tescili

Türkiye'de Tescilli Bir Marka Yurt Dışında Da Korunur Mu?

Türkiye’de tescil edilen bir marka sadece Türkiye sınırları içinde yasal korumadan yararlanır. Yurt dışında faaliyet gösterecek kişilerin veya şirketlerin Türkiye’de tescil ettirdikleri markalarını faaliyet göstermeyi planladıkları ülke veya ülkelerde de tescil ettirmeleri gereklidir. Bu kural bütün ülkeler için geçerli bir kuraldır.

Marka sahipleri faaliyet gösterecekleri ülkelerdeki yetkili kuruluşlara şahsen başvuru yapabilirler. Fikri ve mülkiyet hakların önem kazanmasının artması ile ülkeler hakların korunmasını kolaylaştırmak için devletlerarası anlaşmalara gitmeye başlamışlardır. Bu şekilde marka sahipleri çok daha kolay ve hızlı bir şekilde uluslararası marka tescillerini yapabilmektedirler.

Madrid Protokolü Nedir?

Uluslararası marka tescillerini kolaylaştırmak amacıyla imzalanan anlaşmalardan en önemlilerden biri 1891 tarihli Markaların Uluslararası Tesciline İlişkin Madrid Anlaşması diğeri ise Madrid Anlaşmasına ilişkin imzalanan Madrid Protokolüdür. Madrid Protokolü ülkemizde 01.01.1999 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Madrid Sistemi olarak adlandırılan bu protokol ile Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (World Intellectual Property Organization - WIPO) aracılığıyla birden çok ülkedeki tescil başvurularının tek bir başvuru ile yapılmasının imkanı getirilmiştir. Bu şekilde hem zamandan hem de maddi açıdan tasarruf sağlanmaktadır.

Madrid Sistemine göre uluslararası marka tescil başvurusu, Madrid Protokolüne taraf olan bir ülkede yerleşik veya o ülkenin uyruğunda olan gerçek veya tüzel kişi tarafından yapılabilir. Madrid Sisteminden yaralanabilmek için başvuruyu yapacak kişinin menşei ülkesinde tescilli bir markasının veya tescil başvurusunun yapılmış olması gerekmektedir. Örneğin Türkiye’de yaşayan veya işletmesi olan Madrid Protokolüne üye ülkelerden birinin vatandaşı bir yabancı Türkiye’de markasını tescil ettirdikten veya tescil için başvurusunu yaptıktan sonra İtalya’da markasının tescili için Türkiye üzerinden Madrid Sistemini kullanarak başvuru yapabilir.

Madrid Sistemi; kuruluş, yerleşiklik veya uyrukluk açısından Madrid Sisteminin üye bir ülkesi ile gerekli bağlantıya sahip olmayan gerçek veya tüzel kişiler tarafından kullanılamaz ve Madrid Sistemi’ne taraf olmayan bir ülkede marka koruması sağlamaz.

Madrid Sistemi kullanılarak yapılan uluslararası marka tescil başvurularında menşei ülkedeki markanın aynısının kullanılması zorunludur. Menşei ülkede marka tescilinin yapıldığı sınıflar uluslararası başvuruda azaltılabilir ancak çoğaltılamaz.

Madrid Sistemi sadece başvuruyu ve yazışmaları kolaylaştıran bir sistemdir. Marka tescil sürecine herhagi bir etkisi yoktur yani her ülke marka tescil sürecini kendi kanuni süreçlerine göre devam ettirirler. 

Madrid Protokolüne Üye Ülkeler : Almanya, Avusturya, Amerika Birleşik Devletleri, Afganistan, Antigua ve Barbuda, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Bulgaristan, Bahreyn, Brunei Sultanlığı, Brezilya, Bonaire Sint Eustatius and Saba (Karayip Hollandası), Butan (Bhutan), Botswana, Benelux (Belçika, Hollanda, Lüksemburg), Beyaz Rusya (Belarus), Belize, Curaçao, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Ermenistan, Endonezya, Esvatini, Estonya, Finlandiya, Filipinler, Fas, Fransa, Gürcistan, Guernsey, Gana, Gambia, Hırvatistan, Hindistan, İsviçre, İspanya, İngiltere  İrlanda, İsrail, İran, İzlanda, İtalya, İsveç, Jameika, Japonya, Kanada, Kolombiya, Küba, Kıbrıs, Kenya, Kırgızistan, Kamboçya, Kore (Güney ve Kuzey), Kazakistan, Karadağ, Laos, Lihtenştayn, Liberya, Lesotho, Litvanya, Letonya,Monako, Moldova, Mısır, Madagaskar, Makedonya, Moğolistan, Malavi, Meksika, Namibya, Norveç, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Ruanda, Sırbistan, Sudan, Singapur, Slovenya, Slovakya, Samoa, Sierra Leone, San Marino, Sao Tome and Principe, Sint Maarten, Suriye, Şili, Tayland, Tacikistan, Türkmenistan, Tunus, Trinidad ve Tobago, Umman, Ukrayna, Vietnam, Yeşil Burun Adaları (Cabo Verde), Yunanistan, Yeni Zelanda, Zambia, Zimbabwe

OAIP Sistemi

Afrika Fikri Mülkiyet Örgütü’ne (OAIP) üye ülkeler kendi aralarında imzaladıkları protokole göre tek bir başvuru ile üye ülkelerin hepsinde geçerli olacak marka başvuru sistemini kabul etmişlerdir.

OAIP Üye Ülkeleri : Benin, Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Komorlar (Comores), Kongo, Fildişi Sahilleri, Gabon, Gine, Gine-Bissau, Ekvator Ginesi, Mali, Moritanya, Nijer, Senegal, Çad, Togo

Yurt dışında markanızı tescil ettirmek ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.