Marka Tescili

Marka Tescili Nedir?

Bir işletmenin ürünlerinin veya hizmetlerinin diğer işletmenin ürünlerinden veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlayan sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler, ürünlerin veya ambalajlarının biçimi dahil olmak üzere her tür işaret marka olarak kabul edilebilir.

Marka, ürünlerinizi ve hizmetinizi tanımladığı gibi şirketinizin adı, mağazanızın adı hatta kendi adınız ve soyadınız bile marka olabilir. Marka, ticari hayatta sizi tanıtan kimliğiniz yerine geçer. Markanızı tescil ettirerek markanızın yasal olarak tek sahibi olabilir ve başkasının kullanmasını engelleyebilirsiniz.

Marka Tescil Süreci

Marka tescili için öncelikle faaliyet gösterdiğiniz sektörde markanızın tescilini daha önce başkalarının alıp almadığı araştırılır. Pallas Danışmanlık olarak markanızı sizin adınıza araştırıp Marka Araştırma Raporunu hazırlıyoruz.

Marka araştırması sektöre göre yapılır. Türk Patent ve Marka Kurumunun belirlediği 45 maddelik sınıf listesinde faaliyet alanınıza uygun sınıf veya sınıflar belirlenir. Bu sınıflarda markanızın müsait olması durumunda marka başvurusu gerçekleştirilir. Marka başvurusundan sonra marka, uzmanlar tarafından incelemeye tabi tutulur. Marka olma şartlarına uygunluktan ve benzer marka araştırmasından geçen markalar Resmi Marka Bülteninde yayına çıkar, geçemeyen markalar ise reddedilir. Marka sahibinin ret kararına itiraz etme hakkı vardır.

Yayına çıkan markalar 2 ay ilanda kalırlar. Bu 2 aylık süre içerisinde marka 3. Kişilerin itirazına açık hale gelir. Kendi markasına benzeten herkesin ücretini ödemek şartıyla yayındaki markalara itiraz etme hakları vardır. İtiraz gelmeyen markalar yayın süresi sonunda tescil aşamasına gelmiş olur. İtiraz gelen markalar ise itiraz sahibi kişinin dilekçesi dikkate alınarak tekrar incelenir. İnceleme sonucu itiraz sahibi haksız görülürse itirazı reddedilir, haklı görülürse itirazı kabul edilir ve marka reddedilir. Kabul ve ret kararlarına marka sahibinin ve itiraz sahibinin tekrar itiraz etme hakları vardır.

Tescil aşamasına gelen markalar tescil harcı ödenerek Marka Siciline kaydedilir. 10 yıl boyunca yasal olarak devlet korumasına alınan markaların 10 yılın sonunda yenilemesi yapılmazsa koruma süresi sona erer.